Je bent veel meer!

Al van jongs af aan wist ik wat ik later wilde worden en heb alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen. “Jij weet tenminste wat je wilt!” Het wekte bewondering op in mijn omgeving. En dat moedigde weer aan om nog gerichter op mijn doel af te denderen. Er was letterlijk geen twijfel meer mogelijk. Dat wil ik worden! Gedreven door enthousiasme en wilskracht. Fantastisch, maar of het genoeg basis was?
Op den duur bleek het niet zo te zijn.
Toen ik in mijn levensloop de vraag tegen kwam ”Wat kan ik nog meer dan vroedvrouw zijn?” heeft het even geduurd voor ik hierbij de juiste hulp kreeg. Ik wist goed wat ik niet meer wilde (hard-harder-hardst werken) maar wat wilde ik wel? Wat was het precies waar ik goed in was? Of liever, waar was ik voor bedoeld?

Na wat omwegen kwam ik iemand tegen die me hierin een weg kon wijzen.
Een weg naar mijn talent en naar een andere manier van kijken.
van: “In welke vorm (vak/beroep/functie) pas ik?”
naar: “Welk talent is mij gegeven en hoe wil ik ervan geven?”
Een heel nieuwe en vooral bevrijdende manier van kijken.
Loskomen van het plaatje wat ik mezelf had opgelegd en waar ik zo heilig in geloofde. Verloskundige zijn was slechts de verpakking, de vorm waarin mijn talent gestalte had gekregen. Nu op weg naar de inhoud.
De tocht naar mijn talent was een openbaring. Het gaf duidelijkheid en richting. Weten waar je in de kern voor bedoeld bent kan als kompas dienen bij het maken van keuzes in wat wel en wat niet te doen.

Je bent niet je beroep, functie of je vak - of je nou als verloskundige, huisarts, bakker, coach, piloot of kapper werkt. Het is slechts de vorm waarin je je talent, je ei kwijt kan. En als je je ei onvoldoende kwijt kan doe je jezelf én de ander tekort!
Als je je bewuster bent van wat het is waar jij van geeft (=talent) en waar jij voldoening van krijgt kun je je werk meer naar jouw hand gaan zetten. Of het nou in hetzelfde beroep is of naar een nieuwe rol op zoek gaat.
Je gaat die werkomgeving scheppen die echt bij jou past en die taken naar jou toetrekken waarbij jij je in je element voelt. Zodat je het grootste gedeelte van je werkend leven doet wat jij het liefste doet en daar heeft de ander het meest aan.
En denk je nu: "Ik heb geen echt talent. Zo bijzonder ben ik niet", dan moet ik je teleurstellen... iedereen heeft een talent, een uniek eigen talent. Of liever gezegd, je bent je talent. Je zit er zelf met je neus bovenop en dat maakt herkennen lastig. Jouw talent hoort namelijk al je hele leven bij je, je wordt er simpelweg mee geboren. Je kunt het niet laten om het dagelijks te gebruiken. Dat deed je als kind al en dat doe je nog steeds.

Je talent is bedoeld om te delen. Ik durf zelfs te stellen dat het je plicht is je talent in te zetten voor anderen. Wat brengt dat jou? Voldoening, zingeving, tevredenheid. Jij bent uniek in de manier waarop je jouw talent laat zien. Dat is zo typerend voor jou –de manier waarop jij kijkt, denkt en doet – dat het voor je omgeving niet te missen is.

Hier geef ik je een paar hulpvragen om je talent te leren kennen:
1. Wat hoor je van anderen dat jij 'steeds doet'? Of wat missen ze als jij er niet bij bent?
2. Wat deed je als kind graag en vaak, uit jezelf?
3. Waar erger jij je steeds opnieuw aan en zou je direct willen veranderen?
4. Vraag je ouders, zus of beste vriend wat 'altijd al typisch jij was' (mooie gespreksstof voor bij de kerstboom)
5. Welk rolmodel 'doet iets' dat jij direct herkent? Waarvan je weet dat jij dat ook hebt of kunt, maar dan op jouw manier.
Je ontdekt je talent door het ontdekken de tijd te geven. Stel op je gemak de vragen. Kijk eens van een afstandje naar jezelf. Laat alle invalshoeken op je inwerken. Er komt op enig moment een term op die jouw unieke talent uitdrukt. Of het nu een bestaand woord is of niet. Jij bent een geboren...

(met dank aan de bron waaruit ik put: Pulsarinspireert )